CALITATEA SUPRAFEŢELOR (rugozităţi)


In procesul de aşchiere, ca urmare a acţiunii oscilante şi vibrante a sculei, pe suprafaţa piesei prelucrate rezultă neregularităţi superficiale în sens longitudinal (adică în direcţia mişcării sculei şi în sens transversal perpendicular pe această direcţie, caracterizate printr-un profil longitudinal, respectiv transversal. Se scoate astfel în evidenţă microprofilul în aceste direcţii, care este de fapt profilul micronergularităţilor.
Pentru caracterizarea microgeometriei (profilul microneregularităţilor), se consideră o suprafaţă teoretic perfect netedă ca baza (linia 0 – 0 din figura de mai jos) de la care se măsoară înălţimile şi adâncimile punctelor de pe suprafaţa reală şi astfel aşezată încât suma abaterilor pozitive şi negative (înălţimea şi adâncimea) ale tuturor punctelor faţă de această suprafaţă să fie egală cu zero.

rugozitati


Parametrul care caracterizează microneregularităţile este abaterea pătratică medie:

rugozitati


Această abatere se măsoară în µ şi caracterizează valoarea calităţii suprafeţelor cu valori cuprinse între:
100µ suprafeţele cele mai grosolane şi
0,012µ suprafeţele cele mai fine.

Simbolurile de reprezentare pe desen pentru calitatea suprafeţelor (rugozitatea) sunt:
rugozitati


Simbol
Suprafete la care se aplica
Cum se realizeaza
rugozitati Suprafete grosolane. Piese forjate si turnate in general. Prelucrari de degrosare, strunjire, zencuire, frezare, turnare in cochilii, forjare in matrita.
rugozitati Suprafete grosolane cu prescriptii de aspect - polisare si ebosare. Prelucrari de degrosare, strunjire, zencuire, frezare, turnare in cochilii, forjare in matrita.
rugozitati Suprafete de contact grosolane la piese mari si grele. Prelucrari de degrosare, strunjire, zencuire, frezare, turnare in cochilii, forjare in matrita.
rugozitati Suprafete de contact fara centrare. Turnare in coji si cochilii. Prelucrari semifine: strunjire, rabotare, frezare, rectificare, pilire si lacatuserie.
rugozitati Suprafete de contact. Etansari cu garnituri nemetalice. Prelucrari semifine: strunjire, rabotare, frezare, rectificare, pilire si lacatuserie.
rugozitati Suprafete de contact fara miscare, cuplaje, ajustaje fixe, ghidaje. Prelucrari semifine: strunjire, rabotare, frezare, rectificare, pilire si lacatuserie.
rugozitati Suprafete de contact. Imbinari cu pene, ajustaje fixe, cuzineti. Prelucrare fina ca: alezare, brosare, rectificare, prelucrare cu diamant, rulare cu role, suflare cu bile.
rugozitati Uzuri reduse la viteze. Tamburi de frana, glisiere la masini unelte. Prelucrare fina ca: alezare, brosare, rectificare, prelucrare cu diamant, rulare cu role, suflare cu bile.
rugozitati Uzuri reduse la viteze. Cilindri, cuzineti, arbori canelati, pistoane. Prelucrare fina ca: alesare, brosare, rectificare, prelucrare cu diamant, rulare cu role, suflare cu bile.
rugozitati Suprafete supuse la frecari. Lagare, arbori, cilindri, came, stifturi. Prelucrare extrafina prin: honuire, lustruire mecanica sau manuala, lapuire, superfinisare, tusare.
rugozitati Joc redus. Fusuri, cuzineti, sublere, suprafete de masurare. Prelucrare extrafina prin: honuire, lustruire mecanica sau manuala, lapuire, superfinisare, tusare.
rugozitati Uzuri reduse. Distribuitoare, calibre, dornuri la scule de precizie. Prelucrare extrafina prin: honuire, lustruire mecanica sau manuala, lapuire, superfinisare, tusare.
rugozitati Uzuri reduse. Pistoane, lagare la masini unelte de precizie. Prelucrare extrafina prin: honuire, lustruire mecanica sau manuala, lapuire, superfinisare, tusare.
rugozitati Uzuri foarte reduse. Aparate de masurat, cai de rulare la rulmenti. Prelucrare extrafina prin: honuire, lustruire mecanica sau manuala, lapuire, superfinisare, tusare.